Naast een fijne draaghouding, is veiligheid natuurlijk van groot belang wanneer je je wondertje draagt. Daarom neem ik je mee in een checklist voor het veilig dragen.
Vrije ademweg
Zorg ten aller tijden voor een vrije ademweg voor je kindje. Dit doe je door ervoor te zorgen dat er geen stof of speeltje voor het gezichtje van je kindje komt. De stof van de draagzak of -doek komt nooit hoger dan de oorlel en je draagt je kindje enkel rechtop, niet in een wieghouding.
Goed aanspannen
Zorg dat je bij zowel een doek als draagzak zorgt dat de stof gespannen om je kindje zit. Wanneer de stof te los is, kan je kindje wegzakken in de stof en in ademnood komen. Daarnaast biedt het geheel dan geen enkele steun voor je kindje. Bij een wat ouder kindje kan het zijn dat hij/zij hierdoor uit de doek of drager buigt en kan vallen.
Geen lange losse uiteinden
Hoe mooi lange staarten van de draagdoek ook kunnen zijn, voorkom dat je erover kunt struikelen of erop kunt staan wanneer je trap loopt.
Blijf zelf wakker
Hoewel je kleintje misschien heerlijk slaapt in de drager of doek, is het onverstandig om zelf in slaap te vallen tijdens het dragen. Je hebt dan geen zicht op je kindje en kunt niet meer de vrije ademweg en andere veiligheidspunten controleren.
Geen doek in het bedje
Slaapt je kleintje en leg je deze in het bedje? Prima, maar verwijder de doek of drager altijd uit het bedje. Hiermee voorkom je rebreathing en/of verstikking.
Juiste kleding
Kleed je kindje niet te warm aan tijdens het dragen. Je deelt jouw warmte met je kindje, dus teveel lagen kleding kan zorgen voor oververhitting. Wanneer je een draagjas gebruikt, dan hoeft je kindje niet ook nog een jas daaronder aan. Hij/zij kan net zoveel lagen kleding aan als jij zelf draagt. Hangen de voetjes of handjes buiten de jas? Kleed deze dan wel warmer aan. Ook het hoofdje speelt een grote rol in afkoeling, dus laat je kindje een muts dragen als het bijvoorbeeld veel waait. In de zomer zijn dunne lagen aan te raden, zodat je altijd kunt pellen. Denk ook aan bescherming voor de zon.
Bukken en balans
Het dragen van jouw kindje, kan zorgen voor onbalans. De bewegingen van jouw kindje doen wat met jou en andersom. Kijk ook goed vooruit wanneer je loopt, zodat je niet struikelt over iets dat anders buiten het zicht is (zoals net voor je voeten). Buk liever niet, dat geeft een valrisico. Wanneer je iets van de grond moet pakken, hurk dan liever met een rechte rug.
Niet sporten
Hierin kan ik kort zijn: gebruik de draagzak of -doek niet om mee te sporten met je kindje (uitgezonderd de specifieke kanga-lessen). Niet hardlopen, wielrennen, paardrijden, skeeleren, schaatsen, etc.
Dragen en vervoer
Draag je kindje nooit tijdens het fietsen of in de auto. Op de fiets is je kindje vrijwel onbeschermd wanneer je ten val komt, maar krijgt het nekje ook veel klappen te verduren. In de auto mag je je kindje enkel vervoeren in een goedgekeurd autostoeltje. Draag je in het OV? Probeer dan enkel te bewegen door de bus/tram/trein wanneer deze stil staat.
Oppassen met hittebronnen
Drink geen hete dranken zoals koffie of thee boven je kindje. Denk ook aan het warme eten. Daarnaast wordt het afgeraden te koken, strijken, etc., wanneer je je kindje op de buik of heup draagt.
Ergonomisch draagsysteem
Kies altijd een ergonomisch draagsysteem. Laat je hierin adviseren tijdens een draagconsult. Een draagconsulent weet precies waarop gelet dient te worden. Het juiste gebruik van een doek of drager, draagt bij aan de veiligheid en de mate van comfortabel dragen voor jouw en je kindje.