Optimale houding

Speerpunten voor de juiste, ergonomische houding van je kleintje in de doek of drager.

M- houding

De letter M staat voor de houding van de billen, heupjes, beentjes en knietjes. De essentie is dat de knietjes van je kindje hoger dan de billetjes zitten. Door deze houding ligt het heupbot neutraal in de heupkom, wat weer goed is voor de vorming van het kraakbeen in de kom. De M houding veranderd gedurende de groei van je kindje, het wordt steeds minder zichtbaar. Zie het volgende punt dan ook:

Ondersteunen natuurlijke houding

De natuurlijke housing van een kind wordt gerespecteerd tijdens het ergonomisch dragen. Je kunt je voorstellen dat die houding heel erg verschilt tussen bijvoorbeeld een newborn of een peuter. Tijdens een consult help ik je om de juiste ondersteuning te bieden voor de fase waar je kindje zich in bevind. Zorg in ieder geval altijd ervoor dat er tenminste 2 vingers tussen de kin en de borst kunnen, zodat er geen blokkade van de ademweg is voor je kleintje.

Rechtop

Je draagt je kindje altijd rechtop, nooit in een wieghouding en bij voorkeur ook alleen met het buikje (en dus gezicht) naar jouw lichaam gericht. Een wieghouding brengt grotere risico’s mee voor rebreathing of verstikking. De reden dat we het liefste zien dat je je kindje met het gezicht naar je toe dragen is omdat je dan de optimale houding goed kunt waarborgen, maar ook beschermt het je kindje tegen alle prikkels. Wanneer je kindje nieuwsgierig is, kun je heup- of rugdragen overwegen.