Waarom wasbaar

Wasbare luiers brengen weer andere taken met zich mee dan wegwerp luiers. Ik kan me voorstellen dat het overweldigend kan zijn, of dat je bang bent voor mega veel extra werk. No worries, ik zet voor jou alle voor- en nadelen op een rijtje, zodat jij de keuze kan maken of wasbare luiers ook voor jullie zijn!

Wist je dat je gemiddeld genomen wel 1 ton aan afval per kind over de gehele luierperiode hebt? Denk je eens in hoe milieuvriendelijk het is wanneer je je kindje, of wel meerdere kindjes, in wasbare luiers steekt. Ik heb 2 dochters, de jongste zit in de luiers van de oudste, waardoor ik ook maar 1 keer hoefde in te kopen. Hergebruiken maakt de milieubelasting nog minder!

Door de lange levensduur van de wasbare luiers, kun je dus gerust meerdere kindjes in eenzelfde set luiers zindelijk laten worden. Een pakket wasbare luiers kost ongeveer €300. Je hebt voldoende aan circa 20 wasbare luiers voor een kindje. Gebruik je voorgevormde luiers in een specifieke maat, dan dus 20 per maat (ook dan kom je rond dezelfde prijs uit, geen zorgen). Gemiddeld bespaar je per kind zo’n €480,- aan luiers wanneer je kiest voor wasbaar, maar dit kan zelfs oplopen tot €1450,-. Wanneer je hergebruikt, loopt je winst nog hoger op! In deze berekening zijn ook de kosten van het wassen meegenomen.

Wist je dat de meeste kindjes sneller zindelijk worden bij het gebruik van wasbare luiers? Dit komt omdat ze veel beter kunnen voelen wanneer de luier vochtig wordt. Daardoor komt het aha moment na het plassen sneller. Dit is overigens geen belofte, want mijn lieve peutermeisje voelt het goed aan maar wil liever niet naar het toilet.

Kindjes hebben, wanneer je de luiers op de juiste manier wast, ook minder last van uitslag of eczeem bij het schaamgebied. Dit komt omdat de wasbare luiers geen plastic bevatten, geen parfum (afhankelijk van je wasmiddel echter) en geen chemische bestandsdelen (wederom: afhankelijk van je wasmiddel). Hierdoor raakt de huid minder snel geïrriteerd. Het valt dus wel aan te raden om goed te kijken naar welk wasmiddel je gaat gebruiken. Zie hiervoor meer op de pagina wasregime.

Nog een leuke bijkomstigheid is de verminderde kans op spuitluiers! Geen ruggetjes vol ontlasting meer. Hoe dat komt? De overbroekjes sluiten perfect aan op je kindje, omdat je ze precies kunt afstellen. Hierdoor blijft de ontlasting daar waar het hoort: in de luier.

Samengevat is het dus niet alleen een milieubewuste keuze, maar brengt de switch naar wasbare luiers ook een flinke kostenbesparing met zich mee en diverse voordelen voor je kindje.