Wasregime

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee wil houden als je je wasbare luiers wast. Je wilt natuurlijk dat ze zo lang mogelijk mooi blijven, maar wel steeds goed schoon zijn. Vlekken zijn haast onontkoombaar, maar ook hiervoor heb ik wat tips! Eerst neem ik je mee in het regulier wasregime voor je wasbare luiers.

Voorspoelen/voorwas

Een zeer belangrijke stap voor een goede reiniging. De voorwas dient koud (30°C of minder) te zijn en minimaal 30 minuten te duren. Alle afscheidingsproducten van de mens bevatten eiwitten. Deze stollen onder warme temperaturen, waardoor je dus nooit schoon wast. De koude temperatuur voorkomt het stollen van de eiwitten en zorgt dus voor een diepe reiniging van de stof. Alle menselijke eiwitten worden hiermee afgebroken en weggespoeld. Deze voorwas kun je met een beetje wasmiddel doen, maar het mag ook zonder.

Hoofdwas

Na de eerste cyclus gaan de luiers op een warme was van 60°C. Dit om alle eventuele bacteriën en schimmels te doden en weg te wassen. Deze was gebeurt ook met wasmiddel, maar nu een normale hoeveelheid. Je kunt eventueel prima de handdoeken of het beddengoed toevoegen aan deze wasronde. Zorg dat je echt voldoende wasmiddel gebruikt, lees hiervoor het label op de fles. Was niet op eco-stand. Hierdoor duurt het programma onnodig langer. Het water in Nederland bevat relatief veel kalk, wat weer niet heel goed is voor de stof van de luiers.

Drogen

Gezien de meeste wasbare luiers gemaakt zijn van bamboe, is het niet aan te raden ze in de droger te doen. Het beste laat je de luiers aan de lijn drogen en doe je ze eventueel nog 5-10 minuten in de droger, op een lage stand, om ze zacht en soepel te maken voor het aan doen. Het maakt voor het draagcomfort niet uit, maar een stugge luier kan wat lastiger aantrekken zijn.

Strippen

Strippen is een zeer diepe reiniging, maar niet fantastisch voor de stof. Je doet dit dus bij voorkeur enkel bij een (schimmel) infectie, het kopen van tweedehands luiers of als de luier minder lijkt te absorberen of stinken na een klein plasje.

  • Doe de luiers in een badje met een half kopje kristalsoda, een ontkalking middel en een klein schepje waspoeder
  • Laat dit gerust een (halve) dag weken
  • Was de luiers op een voorwas of korte cyclus van 30 minuten, op 30 graden, zonder wasmiddel
  • Doe daarna een cyclus van 90 graden, met wasmiddel