Er zijn een heleboel keuzes in het type draagsysteem. Ik loop ze een voor een met je door!
Draagdoek
Ze komen in vele soorten en maten, maar ook rekbaar en geweven. Het is goed om vooraf te meten welke doekmaat je ongeveer nodig gaat hebben wanneer je kiest voor een geweven doek. De meesten kunnen een Front Wrap Cross Carry (FWCC) wel met een maat 6 knopen, maar dit is geheel afhankelijk van jouw lichaamsvormen. De doek waarmee je die FWCC goed kunt knopen, dat noemen we je base maat. Voor andere knopen, kun je weer een andere maat nodig hebben. Zo is de Rucksack knoop een base -2.
Met een geweven draagdoek kun je dus diverse knooptechnieken toepassen, waardoor je zelf kunt bepalen hoe je het gewicht van je kindje distribueert. Heb je bijvoorbeeld gevoelige schouders, dan kun je het gewicht ook op de borst dragen door een andere knoop te gebruiken. Een draagdoek biedt veruit de meeste opties.
Met een rekbare doek kun je rekening houden met hoe rekbaar een doek is, de stug-, of zachtheid van de doek en de breedte en lengte. Niet ieder merk biedt exact dezelfde afmetingen aan, maar er zit dus ook verschil in rekbaarheid. Tijdens een pasconsult kun je ervaren welke soort draagdoek het beste bij jou en je kindje past.
Full-buckle draagzak
Een draagzak waar alles met gespen vastgemaakt wordt. Soms kun je de schouderbanden ook losklikken, maar soms zitten die vast aan het rugpand van de draagzak. Het voordeel van gespen op de schouderbanden is dat je ook kruislings over je rug kunt dragen, wat weer fijn is bij smalle schouders. Bekende full-buckle draagzakken zijn bijvoorbeeld de Tula free to grow en de Isara the one.
Half-buckle draagzak
De heupband wordt vastgemaakt met een gesp, de banden met doekbanen. De schouderbanden zijn een lap stof, waardoor je kunt afknopen op diverse manieren. Zo kun je ook kruislings over de rug dragen. Het fijne is dat je geen gespen in je rug hebt drukken bijvoorbeeld.
Meh-Dai
In de volksmond ook bekend als een Mei-tai, maar Meh-Dai is de juist benaming. Een drager die uit de Oosterse cultuur komt. Een draagzak die met enkel doekbanen wordt vastgeknoopt, geen enkele gesp. Ideaal voor degenen die geen fan zijn van gespen. Het is de perfecte middenweg tussen draagzak en draagdoek. Het rugpand is vast, je hoeft enkel de heup- en schouderbanden vast te knopen, klaar is kees!
Ringsling
Een stuk doek die je doormiddel van 2 ringen vastknoopt. Met een ringsling draag je voornamelijk op de heup. Bij de hele kleintjes kun je ook wel op de buik dragen, maar dit vereist wat oefening om je kindje alsnog zo recht mogelijk te laten zitten. Hoewel het een simpel draagsysteem lijkt, is het aanspannen soms een uitdaging met de ringen.
Onbuhimo
Een drager speciaal voor het dragen op de rug. Deze heeft geen heupband, enkel schouderbanden. Een onbuhimo gebruik je vooral bij grotere kindjes. Het is een makkelijk af te stellen systeem, maar je kunt er enkel mee dragen op de rug.