Etherische oliën

Etherische oliën zijn aromatische stoffen die uit planten gewonnen zijn door stoomdestilatie of compressie. Ze worden al duizenden jaren gebruikt. Zuivere etherische oliën zijn krachtiger dan kruiden en leveren snelle en effectieve resultaten. Het is het beste van de natuur! De oliën kunnen je zowel fysiek als mentaal ondersteunen. Ze kunnen chemische stoffen uit schoonmaakmiddelen vervangen en je huid laten stralen! Ik leg je graag uit hoe je etherische oliën kunt gebruiken.

Je kunt etherische oliën op 3 verschillende manieren inzetten:

  • Inhaleren
  • Smeren
  • Innemen

De chemische structuur van etherische oliën zitten zo in elkaar dat ze snel door de celmembranen heen dringen. Binnen 22 seconden bereiken ze de hersenen, binnen 2 minuten de bloedstroom en binnen 20 minuten zit het in elke cel van het lijf! Het is echt een puur natuurlijk wonder in een flesje.

Inhaleren

Ofwel; het inademen van de etherische olie. Wanneer je een geur inademt, gaat deze via het limbisch systeem naar je hersenen. Daar wordt de amygdala (het emotionele brein) en de hypofyse (herinneringen) aangesproken. Je kent het vast wel; je ruikt een bepaalde geur en spontaan komt er een bepaalde herinnering naar boven. Zo is dit ook met de olie. Alleen kan het dus ook je op het emotionele vlak ondersteunen via het geur systeem. Je kunt de geur van de olie direct uit het flesje inhaleren, maar je kunt ook gebruik maken van een diffuser.

Een diffuser verspreid de geurmoleculen via koud water stoom. In een diffuser zit een trilplaatje, waardoor de geurmoleculen nog kleiner worden getrilt dan ze al zijn. Middels de koude stoom worden ze de lucht in geblazen en heeft iedereen in de ruimte er baat bij. Niet enkel van de zalige geur dus, maar ook van de werking! Het is van belang dat je een diffuser koopt van medisch plastic. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat de sterke etherische olie de diffuser aantast, waardoor je micro plasticdeeltjes de ruimte in laat blazen. Het is aanlokkelijk zo’n goedkope diffuser via de Action of Ali te halen, maar helaas is dit dus niet optimaal voor jouw gezondheid.

Een andere optie voor het inhaleren is door een druppeltje olie in je handpalm te druppelen, je handen tegen elkaar te wrijven en daarna een kommetje om je neus en mond te maken. Adem rustig in en laat je handen zakken bij de uitademing. Deze manier wordt ook cuppen genoemd. Cuppen is een ideale manier om emoties en stress los te laten.

Smeren

Pure etherische olie is enorm sterk. Direct, onverdund gebruik op de huid wordt dan ook afgeraden. Wanneer je de olie dus op je huid wil gebruiken, raad ik een draagolie aan. Een draagolie heeft bij voorkeur weinig of geen geur, zoals bijvoorbeeld zoete amandelolie, kokosolie, arganolie, etc. Daarnaast verlengt een draagolie ook de werking van de etherische olie! Op de labels van de flesjes van Young Living staat ook welke verdunning je aan moet houden. Verdun de oliën in ieder geval altijd wanneer je het bij je kinderen gebruikt. Dit voorkomt een reactie van eventueel gevoelige huid.

Maar waar moet je de olie smeren dan? Op je voeten is sowieso altijd goed! Maar je hebt ook specifieke punten, die in verbinding staan met bepaalde organen. Vitaflex punten worden dit genoemd. In een ander blog zal ik deze eens uitgebreid toelichten, maar ze zijn ook online vindbaar. Je kunt etherische olie ook inzetten als “parfum”. Verdund in een roller kun je je favoriete geuren dragen door te rollen in je hals en decolleté. Mocht je een olie inzetten om spanning te verlichten, dan kan het ook rechtstreeks op het “pijnpunt”.

Innemen

Young Living heeft een lijn etherische oliën die veilig bevonden is voor inname. Deze vallen ook onder de categorie suppletie. Je kunt deze lijn oliën herkennen aan hun witte label. Ze zijn in te zetten in gerechten, ter vervanging van bijvoorbeeld kruiden. Maar je kunt ze ook in een plantaardige capsule doen en ze zo als supplement innemen.