Waarom Young Living

Er zijn mega veel merken die etherische oliën op de markt brengen. Ik vertel je graag waarom ik koos voor Young Living en waar je op moet letten wanneer je een etherische olie of natuurlijk product aan wil schaffen.

Voordat ik mij verdiepte in etherische olie en natuurlijke producten, nam ik aan dat alles wat verkocht werd bij een drogist wel oké zou zijn. Helaas bestaat er een concept dat greenwashing heet. Simpel gezegd worden bepaalde woorden genoemd in de advertentie en op het label waardoor men aanneemt dat het een 100% natuurlijk product betreft. Veelal zijn dit woorden als: natuurlijk, vegan, ECO en puur. Helaas zeggen deze woorden vrij weinig, zeker wanneer je de lijst ingrediënten checkt.

In veel “natuurlijke” producten zit parfum. Het gemene aan dit ingrediënt is dat het onder beroepsgeheim valt, vaak omdat juist de geur het product onderscheidt van andere producten. Je weet dus nooit wat er in dat parfum zit. Het kunnen chemische stoffen zijn, hormoon verstorende stoffen, of toevallig wel iets natuurlijk. Je zult het echter nooit zeker weten. Door het beroepsgeheim kan dus zelfs een geclaimd natuurlijk product zomaar niet natuurlijk zijn!

Bij etherische olie zit het nadeel erin dat men mag spreken van een 100% natuurlijk product, zolang er maar 5% pure etherische olie in zit. De overige 95% mag dus bestaan uit vulmiddelen. Nu kunnen die vulmiddelen natuurlijk zijn, zoals een zoete amandelolie of een kokosolie. Maar het kunnen dus ook weer chemische verbindingen zijn.

Young Living biedt echter een Seed to Seal garantie op al haar producten. Young Living heeft dan ook alles in eigen bezit en kan dus de controle op het gehele proces houden, van het zaaien tot de dop erop gaat. Alle boerderijen, destillatie bedrijven en fabrieken zijn dus van YL.

Daarnaast heeft YL een beleid dat voor elke gekapte boom, plant of geplukte bloem er weer een nieuwe wordt geplant. Dit voorkomt uitsterving van bepaalde soorten. YL heeft haar boerderijen over de hele wereld verspreid. Elke soort boom, plant of bloem kan dus groeien in haar natuurlijke habitat. Dit zorgt ook voor een betere kwaliteit.

Op de boerderijen worden de bloemen handmatig geplukt. Zo kan men kijken of het plantje of de bloem echt klaar is voor de pluk, of nog even nodig heeft. Ook dit komt de kwaliteit ten goede. Op de boerderij in Ecuador wordt bijvoorbeeld o.a. Palo Santo geoogst. Palo Santo is een boom die maar op weinig plekken groeit. In Zuid-Amerika is er een wet dat enkel de takjes die zelf van de boom vallen gebruikt mogen worden voor producten. Er mag dus onder geen beding gekapt worden. Gary Young heeft met de lokale gemeenschap een samenwerking, waar men de takjes Palo Santo kan brengen naar de boerderij in ruil voor geld. Daarmee ondersteunt hij de lokale bevolking.

Deze eerlijke manieren van verbouwen, oogsten, verwerken en uiteindelijk produceren zorgen ervoor dat het proces van zaadje tot flesje lang is, maar dat je zeker bent van een goede kwaliteit en een zo natuurlijk mogelijke manier van genereren. De restanten van het destilleerproces worden weer gebruikt voor andere producten, waardoor alle oogst gebruikt wordt.

Deze manier van duurzaam verbouwen en de Seed to Seal garantie is iets wat ik zeer kan waarderen in een groot concern. Ik vind het belangrijk een schone wereld aan mijn meisjes te geven, dus let daarin op al mijn koopgedrag. Waarom dan niet ook in het geval van cosmetica, (huid)verzorging, schoonmaakmiddelen en etherische olie? Ik had hier geen enkele reden op tegen, en ben dus gewoon het avontuur aangegaan. Elke dag weer ben ik dankbaar voor de geweldige, schone producten, die ik zorgeloos kan gebruiken voor mijzelf en mijn meisjes.