Dragen met warm weer

Zalig, het zonnetje schijnt steeds vaker en de temperaturen lopen op! Steeds vaker stijgt het kwik richting die 20 graden Celsius, maar hoe doe je dat dan met het dragen? Is het nog wel veilig om te dragen met warm weer en wat kun je doen om oververhitting tegen te gaan? Let me teach you!

Om te beginnen; met een temperatuur van zo’n 20 graden Celsius kun je heel prima dragen nog. Zolang je de kleding van jou en je kindje aanpast op de warmte, rekening houdend met de warmte die je elkaar ook biedt tijdens het dragen, is het zeker veilig om te dragen. Maar wat is nu geschikt qua kleding met welke temperatuur? Ik heb een fijn overzichtje voor je gemaakt.

Je kunt ook nog rekening houden met het type draagsysteem dat je gebruikt. Zo is een draagzak meestal een stuk luchtiger dan een gemiddelde draagdoek. Draagdoeken zijn er ook nog eens in verschillende blends en diktes. Hierin kun je ook keuzes maken, om zo koel mogelijk te blijven tijdens de warme zomerdagen!

Fijn materiaal voor warme dagen zijn doorgaans katoen, linnen, bamboe, tencel of hennep. Deze materialen, in combinatie met een doek die niet al te dik is (onder de 250 gsm2) maakt het helemaal prima om te dragen tot soms zelfs temperaturen van 30 graden of hoger! Een rekbare doek zou ik af raden met warmere dagen, ook als deze een van bovengenoemde materialen bevat. Bij een rekbare doek gaan er 3 lagen stof over jou en je kindje heen, wat ventileren en afkoelen een stukje lastiger maakt.

Rhodos, 2018, +- 32 graden Celsius. Doek: Pinknova Paradise Illusion mt. 5.

Bij echt warme dagen, bij 30+ graden, kun je er ook voor kiezen om huid op huid te dragen. Een groot voordeel van huid op huid dragen, is dat jullie elkaar helpen de lichaamstemperatuur te reguleren. Dit geldt niet alleen voor opwarmen, maar ook voor afkoelen! Of je kunt met een hydrofiel tussen jou en je kindje in te dragen. De hydrofiele doek kan eventueel zweet opnemen, waardoor het minder plakkerig en klam aan kan voelen. Let op! De hydrofiele doek mag niet hoger komen dan de kin van het kindje, dit in verband met rebreathing!

Naast alle adviezen hierboven is het belangrijk om goed te blijven drinken bij warm weer, zeker wanneer je je kindje draagt. Je zult toch sneller vocht verliezen op die manier. Daarnaast is het raadzaam om tijdens de warmste uren op de dag niet te dragen, om eventuele oververhitting te voorkomen. Bij temperaturen van 30 of hoger is het aan te raden om zo kort mogelijk te dragen en voldoende rust te nemen.